Wednesday, August 5, 2009

. Link down.. Link down .

entry kali ni aku nk cite sket pasal keje.
aku keje sebagai Network engineer di Service Assurance Center, Myloca, Cyberjaya.
tempat ni kire mcm "nadi" pada line internet domestic dan international.
tmpt ni mmg 24/7 operation center. tak bole takde org kat sini.
ok, tmpt ni besau..bnyk department ade kat sini (IPNOC-Public, Private; GIS, BMC, HBC dan lain2).
akunye dept namenye JMNOC (Join Mngt Net Ops Cntr).

ape keje aku?!
aku shift lead kat grp aku, so my main role is decision making.
mmg agak kritikal keje aku nih..aku bertindak sebagai master mind dlm ape keputusan but utk 1st level jek.hahhaha...
kitorg kat JMNOC ni menjadi mata utk latest TM project which is IPCORE national project.
IPCORE ni upgreding all core link to superhighway link. sume link under IPCORE is 10G link.
sebagaimane yg kite tau, line internet Streamyx TM ni mmg dah congest tahap kritikal dah, so dgn IPCORE, insyallah, laluan CORE - CORE - International, dah tak kan congest. tapi mcm mane plak ngan dr Modem - BRAS - CORE??? still menjadi persoalan.
tak paham ek, ok kire camni la..just imagine, IPCORE ni highway 10 lane, tapi jln rumah korg ke highway ni, jln 2 way yg sempit dan bnyk kreta lalu.
so tak gune sgt la kan kalo highway to ade 10 lane tapi jln umah tu still sempit dan jam selalu kan??

k cite IPCORE, skang cite keje plak..
tugas kitorg monitor network IPCORE nih, kalo ade faulty ke error ke akan kuar alarm kat monitoring system, kitorg akan buat 1st level troubleshooting, samada nk report ke nk escalate ke team lain ke kitorg akan analys and decide.
ok, kalo korg perasan skang ni rase tak streamyx korg slow?
sebenanye skang ni ade beberape International link down, total loss bandwith = 35G link.
skang ni ade down kat San Jose (U.S), L.A (U.S) dan Paris (France).
ETTR, rasenye next week.
so, harap bersabar yek.
hahaha...

ps:/sape kate gune line selain streamyx tu bagus?? pokoknye, infra yg company lain tu gune tu TM punye. hhhahaa...

6 comments:

Jojol Tajudin said...

you lost me at "entry"

liyana jaafar said...

ok.. pening..

misztick said...

Y A W N !!!!

saya.L-A-N-N said...

Efan, sumpah tak faham apa cerita networking.

Nizam said...

hahaha...btoi2.
takyah la nk bangga sgt pakai P1,maxis,u-mobile or digi bagus.backbone malaysia TM punya!kakaka

wan said...

Skrg ape cerita? Sejak kuar news AAG link tu dh 'online' around November lepas, international link jadi lembab plak. Youtube kene throttled etc.. sebelum tu laju je youtube for a few months. Sampai skrg nih link slow. Rapidshare, hotfile, megaupload semua pon slow.. bila agak2 link ok balik?